Ponieważ sezon na truskawki trwa, postanowiłam wykorzystać te wspaniałe sezonowe owoce do zrobienia czegoś wyjątkowego, a zarazem prostego. Deser jaglany świetnie nadaje się na energetyczne pierwsze lub drugie śniadanie, czy lekką kolację
🙂
A zatem do dzieła 🙂
Składniki na 2 porcje
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 i 1/4 szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju kokosowego
1 dojrzały banan
1 łyżka miodu
2 garście truskawek
płatki migdałów
Do rondelka wsyp kaszę i delikatnie podpraż na małym ogniu. Kiedy zacznie wydobywać się z niej orzechowy zapach, przesyp kaszę na sitko i opłucz pod bieżącą wodą. Ponownie wsyp kaszę do rondelka, zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem, aż będzie całkiem miękka. Jeżeli kasza okaże się zbyt sucha, podlej ją jeszcze trochę gorącą wodą.
Do ugotowanej kaszy dodaj łyżkę oleju kokosowego, banana i miód. Zblenduj wszystko na gładką masę. Przełóż do pucharków.
Zmiksuj truskawki i polej musem masę jaglaną. Posyp wszystko płatkami migdałów i… zajadaj 🙂
Radość dla kubków smakowych i brzuszka 🙂
Smacznego!