Hei cza, zwana również pu-erh to nic innego niż słynna czerwona herbata, która jest produkowana w chińskiej prowincji Yunnan. Była znana już za czasów dynastii Tang (VII w.n.e.) i pił ją wyłącznie cesarz. Zwykły obywatel, pod groźbą ostrych restrykcji, nie mógł pijać czerwonego czaju. Dziś jest ona wysoko ceniona ze względu na jej właściwości przyspieszające przemianę materii oraz obniżenie cholesterolu we krwi.
Jak powstaje Hei cza?
Produkcja czerwonej herbaty wygląda nieco inaczej niż w przypadku jej klasycznych odmian. Przede wszystkim świeżo zerwane listki są poddawane procesowi więdnięcia, a następnie są podgrzewane. W wyniku działania ciepłego powietrza niszczy się enzymy odpowiedzialne za proces fermentacji. Susze listki podgrzewa się na parze, formuje w prostokąty lub dyski i pozostawia przykryte luźno materiałem na okres około 12 miesięcy. Takie leżakowanie sprawia, iż podobnie jak kompost, czerwona herbata przechodzi powolną mikrobiologiczną fermentację, w wyniku której liście nabierają wspaniałej, czerwonej barwy. Warto mieć na uwadze, że im dłużej leżakuje herbata, tym większą osiąga cenę (nawet do 8000$ za kilogram). Taka fermentacja może trwać nawet 50 lat!
Jak smakuje czerwony czaj?
Czerwona herbata najczęściej jest sprasowywana lub pakowana w torebki ekspresowe. Po zaparzeniu uzyskuje się intensywny, czerwony napój o ziemisto-pleśniowym zapachu. Jej smak jest bardzo charakterystyczny, nieco kwaskowaty, ale pozbawiony goryczki. Najbardziej cenioną odmianą jest Bing Cha. Susz można zalewać nawet 3-krotnie, nie tracąc na wartościach zdrowotnych. Parzy się ją we wrzątku od 3 do 5 minut. Istnieje 10 kategorii jakościowych pu ehr, które rozpoznaje się po kształcie listków oraz aromacie. Jedynie oznaczenie na opakowaniu, iż herbata pochodzi z Chin, daje pewność oryginalności produktu.
Właściwości zdrowotne pu-erh
Nie wdając się w zbędne szczegóły, warto mieć w pamięci fakt, iż już jedna filiżanka czerwonej herbaty:
- stymuluje pracę jelit i wytwarzanie soków trawiennych, co sprzyja spalaniu tłuszczu dzięki przyspieszonemu metabolizmowi;
- obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi;
- zawiera fluor chroniący przed próchnicą, białko oraz olejki eteryczne;
- ma działanie moczopędne, dzięki czemu szybciej pozbywa się z organizmu szkodliwych substancji;
- hamuje biosyntezę tłuszczów i jego odkładanie;
- zawiera najwięcej kofeiny i mikroelementów, w związku z czym ma działanie silnie pobudzające;
- wspomaga trawienie i pracę wątroby.
UWAGA! Nie wolno pić czerwonej herbaty z cukrem, ponieważ neutralizuje on większość jej prozdrowotnych właściwości!