Bardzo zdrowe, bardzo pożywne i baaardzo smaczne placuszki. Świetne na śniadanie, kolację czy po treningu. Przepyszne na ciepło, jak i na zimno. Można przygotować je dzień wcześniej i zabrać do pracy. Stanowią pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny.
Idealne dla osób dbających o linię, gdyż są niskokaloryczne i lekkostrawne, a przy tym sycące. Zawarte w placuszkach otręby pobudzają jelita do pracy i działają niczym miotełka.
Mój wybredny 4-latek je uwielbia 🙂 Gwarantuję, że Wam również posmakują 🙂
Składniki na dwie porcje (cztery placki):
2 całe jajka od szczęśliwej kury 😉
10 dkg twarogu półtłustego
3 łyżki otrąb owsianych
3 łyżki otrąb gryczanych
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka suszonych moreli
olej kokosowy do smażenia
konfitura / dżem lub świeże owoce i syrop klonowy
Rozgnieć widelcem twaróg. Dodaj otręby, suszone owoce (jakie lubisz) i wymieszaj. Roztrzep lub zblenduj jajka i połącz wszystkie składniki. Na rozgrzanym oleju kokosowym (nierafinowanym!) kładź łyżką masę formując zgrabne placuszki. Smaż z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
Podawaj z ulubioną konfiturą lub polej syropem klonowym i obłóż sezonowymi owocami.
Pyszota 🙂