Czarnuszka siewna (Nigella sativa), zwana także czarnym kminkiem, należy do gatunku roślin z rodziny jaskrowatych. Pochodzi z Iraku i Turcji, jednak coraz częściej uprawiana jest w Polsce. Występuje również jako chwast zbożowy. Ta niezwykła roślina była znana już w starożytnym Egipcie, początkowo stosowana jako przyprawa, później roślina lecznicza.
W kuchni stosuje się nasienie czarnuszki, z którego najczęściej wytwarzany jest olej, lub spożywa nasiona bez obróbki. Można również zrobić z nich nalewkę, ziołomiód lub wyhodować kiełki.
Mają ostry, korzenny smak. Świetnie nadają się jako przyprawa do kanapek, serów, mięs, kiszonej kapusty. Olej z czarnuszki używany jest najczęściej do sałatek i produkcji niektórych słodyczy.
Czarnuszka ze względu na bogactwo aktywnych biologicznie związków, posiada niesamowicie dużo właściwości leczniczych. Znajdziemy w niej zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy (A, E, F, B1, B3, B6), związki mineralne (cynk, selen, żelazo, magnez, wapń, potas, sód), biotynę, aminokwasy, alkaloidy, flawonoidy, fitosterole, fosfolipidy, saponiny i mnóstwo olejków eterycznych.
Działanie czarnuszki
wewnętrznie (w postaci oleju lub ziaren)
– żółciopędne
– moczopędne
– wiatropędne
– przeciwbólowe
– przeciwbakteryjne
– grzybobójcze (również wspomagająco przy eliminacji Candidy)
– przeciwpasożytnicze
– przeciwzapalne
– antynowotworowe
– antyoksydacyjne
– wzmacniające odporność (pobudza syntezę interferonu)
– regulujące poziom cukru we krwi
– obniżające ciśnienie krwi
– ułatwiające trawienie
– rozkurczające
– regulujące miesiączkę
– łagodzące objawy alergii
– korzystne przy anemii (podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów)
– przeciwwrzodowe na żołądek
– pomagające zwalczyć Helicobacter pylori
– oczyszczające z toksyn
– antydepresyjne i uspokajające
– wspomagające laktację
wewnętrznie (w postaci naparu z rozdrobnionych ziaren)
– przy zapaleniu oskrzeli
– przy nieżytach krtani
– przy nieżytach nosa
– wspomagające wątrobę
– przy kamicy żółciowej
zewnętrznie (w formie naparu)
– przeciwtrądzikowe
– w grzybicach skóry
– w atopowym zapaleniu skóry
– przy wysypkach i zmianach wywołanych zakażeniami bakteryjnymi
– przy problemach z włosami (łysienie, wypadanie włosów, łupież)
– przyspieszające gojenie się ran
Przeciwwskazania:
– BRAK !
Jednak podczas ciąży lub karmienia piersią, lepiej jej stosowanie skonsultować z lekarzem.
Czarnuszka ma niezwykłe właściwości i bardzo szerokie zastosowanie. Chociaż słyszy się o niej od niedawna, znali ją już nasi pradziadkowie. Ostatnio wraca do łask jako roślina lecznicza i aromatyczna przyprawa. Istnieje coraz więcej badań naukowych potwierdzających jej genialne działanie. Zapewne nie wymieniałam wszystkich dobrodziejstw. Pamiętajmy jednak, żeby odczuć poprawę w funkcjonowaniu organizmu nie wystarczy posypać hamburgera czarnuszką, czy popić Coca Colę naparem z tej rośliny. Musimy zmienić styl życia i odżywiania! Czarnuszka może być jednym z elementów zdrowej diety.
Na Zdrowie 🙂
Photo credit: yamada* / Foter.com / CC BY-SA