Bardzo zdrowe, bardzo pożywne i baaardzo smaczne placuszki. Świetne na śniadanie, kolację czy po treningu. Przepyszne na ciepło, jak i na zimno. Można przygotować je dzień wcześniej i zabrać do pracy. Stanowią pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny.

Idealne dla osób dbających o linię, gdyż są niskokaloryczne i lekkostrawne, a przy tym sycące. Zawarte w placuszkach otręby pobudzają jelita do pracy i działają niczym miotełka.

Mój wybredny 4-latek je uwielbia  🙂  Gwarantuję, że Wam również posmakują 🙂

Składniki na dwie porcje (cztery placki):

2 całe jajka od szczęśliwej kury 😉

10 dkg twarogu półtłustego

3 łyżki otrąb owsianych

3 łyżki otrąb gryczanych

1 łyżka suszonej żurawiny

1 łyżka suszonych moreli

olej kokosowy do smażenia

konfitura / dżem lub świeże owoce i syrop klonowy

Rozgnieć widelcem twaróg. Dodaj otręby, suszone owoce (jakie lubisz) i wymieszaj. Roztrzep lub zblenduj jajka i połącz wszystkie składniki. Na rozgrzanym oleju kokosowym (nierafinowanym!) kładź łyżką masę formując zgrabne placuszki. Smaż z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.

Podawaj z ulubioną konfiturą lub polej syropem klonowym i obłóż sezonowymi owocami.

Pyszota 🙂