Placuszki z dyni na słodko skradły serca moich dzieci, które są baaardzo wybredne.
Kiedy po raz kolejny zastanawiałam się jak tu przemycić trochę nielubianych warzyw w jakiejś smacznej potrawie, pomyślałam o placuszkach. Które dziecko oprze się plackom i to w dodatku słodkim…? 😉 A że sezon na dynię jeszcze trwa, trzeba to wykorzystać. Dynia ma wręcz zbawienny wpływ na żołądek, dlatego coraz staram się coś nowego z niej wyczarować 🙂
Składniki
ok. ½ kg obranej dyni (np. hokkaido)
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej kokosowy do smażenia
syrop z agawy jako polewa
Dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Smaż z obu stron na odrobinie oleju kokosowego. Gotowe placuszki polej syropem z agawy, syropem klonowym lub miodem. Możesz udekorować płatkami migdałów.
Smacznego 🙂